Refurb

30 St James's Square


Project highlights

  • Demolition & Innovative Façade Retention
  • New Steel & Concrete Frame
  • Façade Rebuild & New Domed Zink Roof

Project stats

  • Location
    St James's Square
  • Sector
    Property
  • Duration
    93
  • Square Ft.
    17,000

Set in the St James’s Conservation area, we’re thrilled to be a part of the history of 30 St James’s Square having redeveloped the building to an office Cat A fit out. 30 St James’s Square was built in 1911 commissioned by the car manufacturer Renault as a showroom designed by the prolific architect Edward Boehmer, whose works have since been listed.

Our works involved the demolition of the internal structure of the existing building down to the basement level whilst retaining the rich character and heritage of the period façade. A new steel framed was installed comprising composite reinforced concrete slabs, a new reinforced concrete core with staircase and lift shaft, allowing an additional sixth floor to be built within a dormer roof incorporating an external plant space.

Working closely with Eric Parry Architects, we were able to develop steel-to-concrete connections which allowed the steel frame to be erected at the same time as the concrete core. In order not to add extra vertical loads onto the existing perimeter foundations supporting the façades the new structure has piled foundations due to the unfavourable ground conditions of 4m of made ground underlain by alluvium. By switching the steel frame core to in-situ concrete and installing shallow floor beams and slabs we were able to increase the floor space and floor to ceiling heights. The façade was also extended up to suit the buildings increased height with a new band of ashlar stone cladding to match the existing building which was reinstallation.

The internal works included, a central staircase, new services, eight floors, bathrooms off the lift lobbies on each floor with patinated bronze finishes, Savana Grey Turkish stone, and lacquered panelling throughout. A feature to the fit out is the open reception with the battleship desk and meeting room with sliding doors, leather seating and polished plastered walls. The project achieved an BREEAM rating Excellent which is highly commended for a refurbishment project and it took all parties involved to achieve the rating at the end of the project.